In verschillende Utrechtse wijken vinden ’s avonds herdenkingsplechtigheden plaats. Hieronder treft u per wijk de informatie.

BINNENSTAD 19.30 – 21.45 uur

Stille tocht (vanaf Pieterskerkhof) naar het monument op het Domplein. Toespraak en kranslegging door burgemeester Jan van Zanen samen met Theresia Dhont en Henk Ferwerda, vertegenwoordigers van het voormalig verzet. Aansluitend defilé  en kransleggingen. De herdenking wordt rechtstreeks uitgezonden op RTV Utrecht (19.50 – 20.25 uur).

20.30 uur Herdenkingsconcert in de Domkerk en lezing in het Academiegebouw.

LOMBOK 19.30 uur

Het plein voor de Antoniuskerk in de Kanaalstraat, gezamenlijke (christenen, joden en moslims) herdenking en stille tocht (20.05 uur) naar het monument voor de gefusilleerde verzetsstrijders op het voormalige Jaffa-terrein.

OOG IN AL 19.00 – 20.45 uur

Monument op het Beethovenplein. Een korte wandeling langs de Stolpersteine, daarna een herdenkingsplechtigheid met een toespraak en aansluitend kranslegging door raadslid Heleen de Boer samen met een bewoner uit de wijk.

TUINDORP 19.30 – 20.15 uur

Monument Willem de Zwijgerplantsoen, herdenkingsplechtigheid met toespraken en kransleggingen met muzikale bijdrage van het Domstad Jeugdorkest. Wethouder Jeroen Kreijkamp houdt een toespraak en legt vervolgens samen met een bewoner uit de wijk de krans.

HOOGRAVEN 19.30 – 20.30 uur

Stille tocht vanaf het Marcuscentrum naar de bevrijdingsboom aan de Julianaweg, Hoek Goylaan. Aldaar herdenkingsplechtigheid met toespraak door wethouder Lot van Hooijdonk. Zij legt vervolgens samen met een bewoner uit de wijk de krans. Aansluitend bijeenkomst in Scoutinggebouw, Verlengde Hoogravenseweg 225.

ZUIDWEST (TRANSWIJK) 19.30 – 20.30 uur

Wandeling vanaf plein Hof van Transwijk 16 naar monument aan de Koningin Wilhelminaplein/Lomanlaan. Aldaar een herdenkingsplechtigheid. Raadslid Corine van Dun legt samen met  een bewoner uit de wijk de krans. Aansluitend een bijeenkomst in Uitvaartcentrum Barbara.

ZUILEN 18.45 – 20.30 uur

Kerkdienst van de samenwerkende kerken in de Jacobuskerk, m.m.v. Scouting Zuilen en het Klokkenluidersgilde. Stille tocht vanaf de Brandweerkazerne, Burg. Norbruislaan, richting Herdenkingsmonument op het Prins Bernhardplein. Aldaar herdenkingsplechtigheid met een toespraak van wethouder Kees Diepeveen. Hij legt aansluitend met een bewoner uit de wijk de krans. Tot slot een samenzijn in het Vorstelijk Complex.

VLEUTEN 18.45 – 20.30 uur

Herdenkingsconcert in de R.K. Willibrordkerk aan de Pastoor Ohllaan, aansluitend kranslegging bij het oorlogsmonument in het Dr. Schuursplantsoen door wethouder Kees Geldof en Henny Smorenburg, voorzitter Oranje Stichting Wilhelmina. Na afloop koffie in parochiecentrum Kerkestein.

DE MEERN 19.00 – 20.30 uur

Oecumenische gebedsdienst in de R.K. Kerk aan de Boelenslaan. Daarna stille tocht naar het monument aan het prins Willem-Alexanderplantsoen,aldaar een herdenkingsplechtigheid, met medewerking van scoutinggroep Rhenova. Toespraak door raadslid Sander van Waveren. Hij legt vervolgens samen met een bewoner uit de wijk de krans. Aansluitend een bijeenkomst in De Schalm.

HAARZUILENS 19.45 uur – 20.30 uur

Stille tocht vanaf het Kleuterkasteel naar het monument op De Brink. Aldaar herdenkingsplechtigheid en kranslegging door raadslid Janneke van der Heijden. Direct na herdenking is er een bijeenkomst in ’t Wapen van Haarzuylen.

LEIDSCHE RIJN 19.00 – 21.00 uur

Ontvangst in CineMec en vertoning korte historische film van de lokale Historische vereniging voor de jeugd. Aansluitend Stille tocht met herdenkingsplechtigheid en kranslegging bij Perron9 op het Berlijnplein door raadslid Gertjan te Hoonte samen met een bewoner.