In verschillende Utrechtse wijken vinden ’s avonds herdenkingsplechtigheden plaats. Hieronder treft u per wijk de informatie.

BINNENSTAD

19.30 – 21.45 uur

Programma

19.30 uur Stille tocht (vanaf Pieterskerkhof) naar monument op het Domplein. Toespraak en kranslegging door burgemeester Jan van Zanen samen met Ernst Verloop, vertegenwoordiger van het voormalig verzet. Aansluitend defilé  en kransleggingen.

20.30 uur Herdenkingsconcert in Domkerk en lezing in het Academiegebouw.

 

OOG IN AL 19.00 – 20.15 uur

Monument op het Beethovenplein: herdenkingsplechtigheid met toespraken en kransleggingen. Toespraak door wethouder Victor Everhardt, die vervolgens samen met een bewoner uit de wijk een krans legt.

 

TUINDORP 19.30 – 20.15 uur

Monument Willem de Zwijgerplantsoen: herdenkingsplechtigheid met muzikale bijdrage van het Domstad Jeugdorkest. Toespraak door wethouder Jeroen Kreijkamp. Vervolgens kransleggingen door de wethouder en de voorzitter van Tuindorpsbelang en een voordracht van eigen gedichten door drie kinderen uit Tuindorp.

 

HOOGRAVEN 19.30 – 20.30 uur

Stille tocht vanaf het Marcuscentrum naar de bevrijdingsboom aan de Julianaweg, hoek Goylaan. Daar vindt een herdenkingsplechtigheid plaats met toespraken en kransleggingen. Aansluitend een bijeenkomst in het Scoutinggebouw, Verlengde Hoogravenseweg 225. Toespraak door wethouder Lot van Hooijdonk, die vervolgens samen met een bewoner uit de wijk een krans legt.

 

ZUIDWEST (TRANSWIJK) 19.30 – 20.30 uur

Wandeling vanaf Hof van Transwijk 16 naar het monument aan de Koningin Wilhelminaplein/Lomanlaan (ventweg). Aldaar een herdenkingsplechtigheid.  Toespraak door raadslid Maarten van Ooijen, die vervolgens samen met een bewoner uit de wijk een krans legt. Aansluitend een bijeenkomst in het restaurant van Hof van Transwijk.

 

LOMBOK 19.30 – 20.10/20.40 uur

19.30 uur Interreligieuze herdenkingsbijeenkomst op het plein voor de Antoniuskerk aan de Kanaalstraat.

20.10 uur Stille tocht vanaf de kerk naar het monument op het Jaffaterrein (hoek Niasstraat/Vleutenseweg) waar bloemen worden gelegd.

Aansluitend is er een informele bijeenkomst in één van de organiserende moskeeën en kerken.

 

ZUILEN 18.45 – 20.30 uur

Kerkdienst van de samenwerkende kerken in de Jacobuskerk, m.m.v. Scouting Zuilen en het Klokkenluidersgilde met muzikale omlijsting. Stille tocht (19.30 uur) vanaf de Brandweerkazerne, Burg. Norbruislaan, richting Herdenkingsmonument op het Prins Bernhardplein. Aldaar herdenkingsplechtigheid, in aanwezigheid van wethouder Kees Diepeveen en gemeenteraadslid Gadiza Bouazani. Toespraak door wethouder Kees Diepeveen, die vervolgens samen met een bewoner uit de wijk een krans legt. Aansluitend samenzijn in het Vorstelijk Complex.

 

VLEUTEN 18.45 – 20.15 uur

Herdenkingsconcert in de Torenpleinkerk aan de Schoolstraat. Stille Tocht (19.50 uur) vanaf de kerk naar het monument gelegen aan Pastoor Ohllaan, hoek Bottensteinweg. Aldaar herdenkingsplechtigheid en kranslegging door wethouder Kees Geldof, samen met Henny Smorenburg, voorzitter Oranje Stichting Wilhelmina.

 

DE MEERN 19.00 – 20.30 uur

Oecumenische gebedsdienst in de R.K. Kerk aan de Boelenslaan. Stille tocht (19.45 uur) naar monument gelegen aan het Prins Willem-Alexanderplantsoen. Aldaar herdenkingsplechtigheid, met medewerking van scoutinggroep Rhenova. Toespraak door raadslid Sander van Waveren, die vervolgens samen met een bewoner uit de wijk een krans legt. Aansluitend een bijeenkomst in De Schalm.

 

HAARZUILENS 19.45 uur – 20.30 uur

Stille Tocht vanaf het Kleuterkasteel naar het monument op De Brink. Aldaar herdenkingsplechtigheid. Toespraak door raadslid Stephan Oost, die vervolgens samen met een bewoner uit de wijk de krans legt. Direct na herdenking is er een bijeenkomst in het Wapen van Haarzuylen.

 

LEIDSCHE RIJN 19.00 – 21.00 uur

Ontvangst CineMec en vertoning korte historische film. Aansluitend herdenkingsplechtigheid en kransleggingen bij de Perronkappen. Toespraak door raadslid Matthijs Sienot, gedicht door leerling Leidsche Rijn College en overdenking voorzitter Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn. Matthijs Sienot legt vervolgens samen met een leerling een krans.