Herdenkingsconcert, Domkerk, 20.30 uur
Toegang: gratis (maximaal 1000 bezoekers)

Het Utrechtsch Studenten Concert speelt na afloop van de herdenking op het Domplein een fragment uit de opera Thijl. De opera werd in 1940 geschreven door componist Jan van Gilse, die later verzetsheld werd. Hij weigerde zich aan te sluiten bij de door de Duitsers verplichte Nederlandsche Kultuurkamer. Van Gilse stelde samen met anderen een manifest op tegen die Kultuurkamer. Het USConcert speelt het fragment Treurmuziek.

Daarna wordt een interview vertoond met de twee kransleggers Theresia Dhont en Henk Ferwerda, die aan het eind van de oorlog actief waren als koerier en uitgever van een illegale krant.

Afsluitend speelt USConcert nog een aantal andere stukken waaronder de finale van West Side Story. Daarmee wordt een verbinding gemaakt tussen het herdenken op 4 mei, en het vieren op 5 mei.

Het herdenkingsconcert wordt georganiseerd door het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking en vindt plaats in de Domkerk. De toegang is gratis.

USC (Foto Milagro Elstak)

Met dank aan

Het Herdenkingsconcert wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht, het K.F. Heinfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, het Carel Nengermanfonds en het Elise Mathildefonds. Wij zijn deze samenwerkingspartners buitengewoon dankbaar voor hun steun.