Lezing

Herdenkingslezing: De zachte kracht van verzet

Academiegebouw, inloop vanaf 20:15

Jaarlijks organiseert Studium Generale de Herdenkingslezing in het Academiegebouw. Deze lezing volgt op de plechtigheid op het Domplein en komt voort uit een samenwerking tussen het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking en de Universiteit Utrecht.

De zachte kracht van verzet

Er waait een nieuwe nationalistische wind door Europa. Na de Tweede Wereldoorlog leek het erop dat de harde grenzen tussen landen en culturen zouden verdwijnen. Nu trekken we overal weer muren op, letterlijk en figuurlijk. Nieuwsgierigheid naar wat anders is, maakt plaats voor angst; het eigen gelijk regeert. Met alle gevaren van dien. Schrijver Abdelkader Benali grijpt de recente ontwikkelingen aan om te pleiten voor verschil, verzet en vrijheid.

Na afloop spelen gitarist Reinier Baas en violist Jeffrey Bruinsma een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte compositie.

Over de spreker: Abdelkader Benali

Benali debuteerde als 21-jarige met zijn roman ‘Bruiloft aan zee’ in 1996, waarvoor hij werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Hij ontving de prijs in 2003 voor zijn roman ‘De langverwachte’. Zijn meeste recente werken zijn ‘Casa Benali’, een kookboek met Marokkaanse recepten en ‘Een brief aan mijn dochter’. Naast romans schrijft Benali toneelstukken en journalistieke artikelen en recensies voor onder andere de Groene Amsterdammer, het Algemeen Dagblad, de Volkskrant, Vrij Nederland, de Guardiuan (GB) en de New York Times. Voor zijn werk op televisie was hij dit jaar samen met zijn vrouw en dochter te zien in het programma ‘Chez Benali’. Ook presenteerde hij onder andere het programma ‘Benali boekt’, waarin hij bekende Nederlandse schrijvers interviewde.