Herdenkingslezing: Maxim Februari

Academiegebouw, inloop vanaf 20:15

Tevens te volgen via de livestream: https://www.sg.uu.nl/videos/4-mei-lezing-maxim-februari

Jaarlijks organiseert Studium Generale de Herdenkingslezing in het Academiegebouw. Deze lezing volgt op de plechtigheid op het Domplein en komt voort uit een samenwerking tussen het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking en de Universiteit Utrecht.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd 70 jaar geleden aangenomen door de Verenigde Naties. Een poging om lessen te trekken uit de gruwelijke geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig staan mensenrechtenverdragen in de hele wereld onder druk. Ook in het Westen. Hoe heeft het zover kunnen komen? Filosoof en schrijver Maxim Februari duidt de gevolgen van technologische ontwikkelingen voor onze individuele rechten en vrijheden. Overleven de mensenrechten het digitale tijdperk?

Met deze lezing draagt de Universiteit Utrecht bij aan een actuele vorm van herdenken, ter nagedachtenis aan de Utrechtse wetenschapper prof. dr. Victor Koningsberger. Hij nam het als eerste hoogleraar in Nederland op voor Joodse collega’s die door de Duitse bezetter van de universiteit werden verbannen.

Over Maxim Februari

Maxim Februari is filosoof, jurist en schrijver. Zijn meest recente werk is Klont (2017), een roman over mens-zijn in een gedataficeerde wereld. Februari schrijft een wekelijkse column in NRC Handelsblad. Daarnaast is hij actief als lid van de Raden van Advies van Bits of Freedom en Stichting ZorgVeilig, en is hij lid van de redactieadviesraad van Nexus. Hij bracht meerdere boeken uit, waaronder De literaire kring (2007), Ons soort mensen(2011) en De zonen van het uitzicht. Voor zijn gehele oeuvre ontving hij in 2008 de Frans Kellendonk-prijs. Februari studeerde filosofie, Nederlands recht en kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, en promoveerde later in Tilburg op een proefschrift over de beperkingen van de economische rationaliteit.