3 mei: ’t Hoogt – Verder dan Film (Austerlitz)

Woensdagavond 3 mei wordt in de vierde editie van Verder dan Film de documentaire Austerlitz vertoond. De film laat de Holocaust zien door de ogen van de duizenden toeristen die concentratiekampen bezoeken. Is een concentratiekamp een spektakel geworden? Na de voorstelling wordt in het café verder gegaan waar de film ophoudt, en wordt met experts en het publiek gesproken over de reden en de zin van herdenken en hoe toerisme hiermee te verenigen is.

  • 3 mei 2017, start film: 19:00 (niet gratis), start naprogramma: rond 20.45 uur (gratis)
  • Meer informatie over de avond is te vinden op de site van ’t Hoogt en op de Facebookpagina.

4 mei: Utrecht – Open Joodse Huizen

Tijdens Open Joodse Huizen worden door schrijvers, journalisten en anderen de verhalen verteld over het joodse leven in en om de Tweede Wereldoorlog, op negen authentieke locaties. Ernst Verloop is één van hen en zal om 11.00 uur spreken op het Pelmolenplantsoen 6. Voor het gehele programma op 4 mei kunt u kijken op de website: http://www.openjoodsehuizen.nl.

4 mei: Instituut Cervantes – Tachtig jaar ´Guernica´.

In het licht van het tachtig jarig bestaan van de ‘Guernica’, wordt in Instituut Cervantes donderdagavond 4 mei met een lezing en een documentaire stilgestaan bij dit meesterwerk van Pablo Picasso. Tijdens de lezing zullen zowel de compositie, de stijl, het kleurgebruik en symboliek, maar ook de betekenis van dit schilderij ter sprake komen. Hoe een  werk dat geïnspireerd is door oorlog kon veranderen in een symbool van vrede. Picasso’s Guernica laat het beeld zien van een aanval op ongewapende burgers. Met als doel een hele bevolking te demoraliseren en onderwerpen. Het toont dat de regels van de traditionele oorlog voorgoed waren veranderd. De documentaire ‘Las variaciones Guernica’ ( De Guernica variaties, trailer: https://vimeo.com/72603818) van G. Peydró, gaat over de verschillende hedendaagse conflicten overal ter wereld, waarin geweld tegen burgers wordt gebruikt.

  • 4 mei 2017, 18:00 – 19:00 uur
  • Instituto Cervantes, Domplein 3, Utrecht www.cervantes.nl
  • Lezing door Guadalupe Galán (taal van de lezing: Spaans met simultaanvertaling in het Nederlands, taal van de documentaire: Engels)
  • Kosten: €5,- (studenten, leden van de bibliotheek en 65+: €3,-)
  • Reserveren noodzakelijk: cultutr@cervantes.es