Aansluitend op de herdenkingsplechtigheid op het Domplein, vindt in de Domkerk het jaarlijkse Herdenkingsconcert plaats en in het Academiegebouw de jaarlijkse Herdenkingslezing. Beide activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Klik hier voor meer informatie over het Herdenkingsconcert 2019

Klik hier voor meer informatie over de Herdenkingslezing 2019

Herdenkingsconcert (Domkerk, inloop na plechtigheid, start 20.45 uur)

Na afloop van de herdenking op het Domplein is er een bijeenkomst in de Domkerk. Zangeres en actrice Ellen ten Damme, bigbandleider Konrad Koselleck en cabaretier Vincent Bijlo leggen het verband tussen het herdenken van de gevallenen op 4 mei en het vieren van de bevrijding op 5 mei. De voorstelling The Concert to End All Wars brengt een mix van verschillende genres, zoals jazz en klassiek. Dat wordt afgewisseld met tekst van Vincent Bijlo die een aantal gedichten voordraagt en verhalen vertelt uit de oorlog. De gedichten komen van de monumenten die in de stad staan. De toegang tot het concert is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Het herdenkingsconcert in de Domkerk wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrages van het Elise Mathilde Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

Herdenkingslezing (Academiegebouw, inloop vanaf 20.15 uur, start 20.30 uur)

Herdenkingslezing over een wankele Europese eenheid. Kan de complexe Europese geschiedenis ons helpen het heden beter te begrijpen? Na de Tweede Wereldoorlog kwam de Europese eenwording in een stroomversnelling terecht. Nu staat ze onder druk. Kan de complexe Europese geschiedenis ons helpen het heden beter te begrijpen? De lezing wordt uitgesproken door europacorrespondent en columnist Caroline de Gruyter (NRC Handelsblad). De avond wordt afgesloten met een optreden van celliste Maya Fridman. De lezing vindt om 20.30 uur plaats in de aula van het Academiegebouw en wordt georganiseerd door Studium Generale van de Universiteit Utrecht.