Het Polar Bear Monument

In 1984 bezochten leden van de 49ste West Riding Infanteriedivisie, 146ste Infanteriebrigade van het Eerste Canadese Leger, beter bekend als de “Polar Bears”, Utrecht. Dit was de stad die zij bijna veertig jaar eerder hadden bevrijd. Enkele betrokken Utrechters besloten daarop het initiatief te nemen tot een jaarlijkse herdenking en de oprichting van een monument ter gedenking aan de Britse bevrijders. Uiteindelijk werd in 1989 de hiertoe opgerichte werkgroep omgevormd tot stichting “Herdenking Bevrijding Stad Utrecht”. Er kwam ook een Comité van Aanbeveling waarin onder meer bekende Utrechter Anton Geesink plaats nam.

De opdracht tot het vervaardigen en uitvoering van een ontwerp werd tenslotte gegund aan de Utrechtse beeldhouwer Marie-Jose Wessels, welke het beeld heeft uitgevoerd in kalksteen. Het ontwerp werd in mei 1990 tijdens het bezoek van de Polar Bears gepresenteerd. Ruim een jaar later, namelijk op 12 oktober 1991, werd het beeld onthuld door ZKH Prins Bernhard in aanwezigheid van Britse gasten.

De stichting “Herdenking Bevrijding Stad Utrecht” is per 31 december 2018 opgeheven. Het monument is door de stichting overgedragen aan de gemeente Utrecht en de organisatie van de jaarlijkse herdenking is overgenomen door het 4 mei Comité.

Menu