In verschillende Utrechtse wijken vinden ’s avonds herdenkingsplechtigheden plaats. Hieronder treft u per wijk de informatie.

WIJKEN

BINNENSTAD

19.30 uur – 21.45

Stille tocht (vanaf Pieterskerkhof) naar monument op het Domplein. Toespraak en kranslegging door burgemeester Jan van Zanen samen met Koosje Heijkoop (102 jaar). Aansluitend defilé en kransleggingen. De herdenking wordt rechtstreeks uitgezonden op RTV Utrecht (19.50 – 20.25 uur).

20.30 uur         Herdenkingsconcert in Domkerk en lezing in het Academiegebouw.

OOG IN AL 19.00 – 20.15 uur

Monument op het Beethovenplein. Een herdenkingsplechtigheid met een toespraak en aansluitend kranslegging door wethouder Victor Everhardt samen met een bewoner uit de wijk.

TUINDORP 19.30 – 20.15 uur

Monument Willem de Zwijgerplantsoen, herdenkingsplechtigheid met toespraken en kransleggingen met muzikale bijdrage van het Domstad Jeugdorkest. Gemeenteraadslid Tess Meerding legt aansluitend met een bewoner de krans.

LOMBOK 19.30 – 20.30 uur

Samenkomst op het plein voor de Antoniuskerk. Toespraak door wethouder Anke Klein. Na de twee minuten stilte een stille tocht naar het monument op het Jaffaterrein, (Billitonkade) waar bloemen worden neergelegd. Aansluitend ontvangst in de Assoenamoskee.

HOOGRAVEN 19.30 – 20.30 uur

Stille tocht vanaf het Marcuscentrum naar de bevrijdingsboom aan de Julianaweg. Herdenkingsplechtigheid met toespraak door wethouder Lot van Hooijdonk en kranslegging met een bewoner. Aansluitend bijeenkomst in Scoutinggebouw, Verlengde Hoogravenseweg 225.

ZUIDWEST (TRANSWIJK) 19.30 – 20.30 uur

Wandeling vanaf plein Hof van Transwijk 16 naar monument aan de Kon. Zuidwest (Transwijk) 19.30 - 20.30 uur. Wandeling vanaf plein Hof van Transwijk 16 naar monument aan de Kon. Wilhelminaplein/Lomanlaan. Aldaar herdenkingsplechtigheid. Raadslid Tim Homan legt aansluitend een krans met een bewoner. Aansluitend bijeenkomst in het Hof van Transwijk.

ZUILEN 18.45 – 20.30 uur

Kerkdienst van de samenwerkende kerken in de Jacobuskerk, m.m.v. Scouting Zuilen en

het Klokkenluidersgilde met muzikale omlijsting. 19.30 uur Stille tocht vanaf de Brandweerkazerne, Burg. Norbruislaan, richting Herdenkingsmonument op het Prins Bernhardplein. Aldaar herdenkingsplechtigheid met een toespraak van wethouder Klaas Verschuure en kranslegging met een bewoner en gemeenteraadslid Hester Assen. Daarna samenzijn in het Vorstelijk Complex.

VLEUTEN 18.45 – 20.30 uur

Herdenkingsconcert in de Torenpleinkerk aan de Schoolstraat, aansluitend kranslegging bij het oorlogsmonument in het Dr. Schuursplantsoen aan de Bottensteinweg door raadslid Sander van Waveren en Henny Smorenburg, voorzitter Oranje Stichting Wilhelmina. Na afloop koffie in het parochiecentrum Kerkestein.

DE MEERN 19.00 – 20.30 uur

Oecumenische gebedsdienst in de R.K. Kerk aan de Boelenslaan. 19.45 uur: Stille tocht naar monument aan het prins Willem-Alexanderplantsoen. Herdenkingsplechtigheid met toespraken en kransleggingen, met medewerking van scoutinggroep Rhenova. Toespraak door wethouder Maarten van Ooijen en kranslegging met een bewoner. Aansluitend een bijeenkomst in De Schalm.

HAARZUILENS 19.45 uur – 20.30 uur

Stille Tocht vanaf Kleuterkasteel naar monument op De Brink. Herdenkingsplechtigheid en kranslegging door raadslid Cees Bos samen met een bewoner. Bijeenkomst in ’t Wapen van Haarzuylen.

LEIDSCHE RIJN 19.00 – 21.00 uur

Ontvangst Pathé Leidsche Rijn. Voordracht gedicht en vertoning korte documentaire. Aansluitend stille tocht naar Perron 9 (Berlijnplein). Toespraak en kranslegging door raadslid Jan Wijmenga en Xander Coolen, voorzitter Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn.

OVERVECHT 20.00 uur

Voorstelling Stut Theater over de Tweede Wereldoorlog, gespeeld door een groep jongeren – vluchtelingen, nieuwkomers en rasechte Utrechters. Zij hebben zich in de Tweede Wereldoorlog verdiept. Voorafgaand aan de voorstelling toespraak door wethouder Kees Diepeveen, aansluitend een moment stilte. Kaartverkoop via www.stut.nl