Knalland header

Utrechtse artiesten maken album vol vrijheidsnummers voor 4 en 5 mei

Knalland, het Utrechtse platform voor community art, presenteert op 4 en 5 mei het muzikale vrijheidsproject Volhard. Dit bijzondere project komt voort uit een samenwerking met het Bevrijdingsfestival Utrecht en het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking. Verschillende Utrechtse artiesten werken samen aan een album vol nummers met het thema vrijheid, dat tijdens concerten op 4 en 5 mei in Utrecht zal worden opgevoerd.

Op 4 mei verzorgt Knalland het Herdenkingsconcert in de Domkerk en op 5 mei opent het collectief het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival in Park Transwijk. Zowel het album als de concerten worden een bijzondere mix van pop, klassiek en elektronische muziek. Met een meer ingetogen concert op 4 mei en een ‘knallende’ opening op 5 mei, neemt Knalland Utrecht muzikaal mee van herdenken naar vieren.

Unieke Utrechtse samenwerkingen

Knalland maakte naam nadat het in mei 2013 een debuutalbum uitbracht, met nummers die allemaal tot stand kwamen door samenwerkingen tussen muzikanten uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Het collectief trad onder andere op in De Wereld Draait Door, op 3FM en diverse festivals. Ook bij het project Volhard komen de nummers voort uit diverse samenwerkingen. Dit keer niet alleen tussen muzikanten uit Kanaleneiland, maar uit heel Utrecht of met een sterke link met de stad. Aan het album werken artiesten mee uit acts als Mister & Mississippi, Typhoon, Kyteman’s Orchestra, Bombay Show Pig, Nobody Beats The Drum en C-mon & Kypski. Daarnaast zijn nog vele andere Utrechtse artiesten betrokken, waaronder Kim Janssen, Tommy Ebben, Casper Adrien, Stefany June, Sofie Letitre, Pim van de Werken, Mevrouw Tamara, Michiel Bel, Guy Corneille en de Syrische protestzanger Charib.

Syrène: klassiek meets pop

Een bijzondere rol is op het album gereserveerd voor het Utrechtse saxofoonkwartet Syrène. Deze vier jonge muzikanten zijn klassiek geschoold, maar zijn net zo begaafd met popmuziek. Syrène voorziet een aantal nummers op het album van saxofoonarrangementen en vervult ook een speciale rol tijdens de concerten op 4 en 5 mei.
In 2013 resulteerde de samenwerking tussen 4 en 5 mei ook al in een interessante mix tussen pop en klassiek. Toen deed singer-songwriter Roos Rebergen twee succesvolle optredens in het kader van vrijheid met het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO).

Algemene info concerten

4 mei: Herdenkingsconcert, Domkerk – aansluitend op de herdenkingsplechtigheid, vanaf 20:30 uur – gratis toegankelijk.
5 mei: Bevrijdingsfestival Utrecht, Park Transwijk, Hoofdpodium – 14.00 uur – gratis toegankelijk.

Menu