Kranslegging weeshuis

Op verschillende locaties in de stad vinden op 4 mei overdag herdenkingsplechtigheden en kransleggingen plaats. Deze herdenkingen worden niet door het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking georganiseerd. Wel wonen leden van het comité het grootste deel van onderstaande plechtigheden/kransleggingen bij en worden op verschillende plaatsen door het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking zelf kransen gelegd.

Elke vijf jaar (“de kroonjaren”) maakt het comité een ronde met de burgemeester van Utrecht langs een groot aantal monumenten in de stad.

De exacte informatie (tijdstip) over deze plechtigheden/kransleggingen vindt u hieronder. (Indien er nog geen informatie beschikbaar is, wordt dit op korte termijn aangevuld.)

OVERZICHT HERDENKINGEN en KRANSLEGGINGEN 2019
27 april en 3 en 4 MEI 2019

Zaterdag 27 april 2019 – Fort de Bilt, Utrechtseweg

In de oorlog werden op Fort de Bilt door de bezetters vele verzetsstrijders, gijzelaars en politieke gevangenen gedood. Zij worden jaarlijks herdacht op de laatste zaterdag voor 4 mei. Deelnemers aan de herdenking worden vanaf 19.00 uur verwacht bij Hotel Mitland, Ariënslaan 1. Om 19.25 uur wandelt men naar het monument, waar om 19.40 uur de plechtigheid begint. Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte in acht genomen en is er gelegenheid om bloemen en kransen te leggen. Burgemeester Potters van De Bilt houdt een toespraak. Schoolkinderen dragen gedichten voor.

Vrijdag 3 mei

Johan van Oldenbarneveltlaan (Spoorwegmuseum) 10.30 uur Kranslegging bij het Joodsmonument.

Stichting MerkAz (Nieuwegracht 92, ingang via Magdalenastraat), 11.00 uur Kranslegging door het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking tijdens herdenkingsbijeenkomst bij het voormalig Centraal Israëlitisch Weeshuis.

Israëlitische Begraafplaats (Jagerskade/Zandpad), 15.00 uur, kranslegging door het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking op de Israëlitische Begraafplaats.

Zaterdag 4 mei OVERDAG

Rosarium (Prinses Marijkelaan), 10.30 uur

Kranslegging door het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking bij het monument (zwerfkei) voor de tien gevallenen van de Binnenlandse Strijdkrachten op 7 mei 1945.

RK Begraafplaats Sint Barbara (Prinsesselaan 2), 11.00 uur Herdenkingsbijeenkomst Erehof met kransleggingen door burgemeester Jan van Zanen en inwoners van de stad.

Academiegebouw Domplein, 16:30 uur, Herdenking van de omgekomen leden van de universitaire gemeenschap tijdens de bezetting. Kranslegging en korte lezing ‘de betekenis van internationale samenwerking in kwesties van oorlog en vrede’ door drs. Andrée van Es, voorzitter Nederlandse UNESCO.