Kranslegging weeshuis

Op verschillende locaties in de stad vinden op 4 mei overdag herdenkingsplechtigheden en kransleggingen plaats. Deze herdenkingen worden niet door het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking georganiseerd.

Wel wonen leden van het comité het grootste deel van onderstaande plechtigheden/kransleggingen bij en worden op verschillende plaatsen door het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking zelf kransen gelegd.

Elke vijf jaar (“de kroonjaren”) maakt het comité een ronde met de burgemeester van Utrecht langs een groot aantal monumenten in de stad.

De exacte informatie (tijdstip) over deze plechtigheden/kransleggingen vindt u hieronder. Indien er nog geen informatie beschikbaar is, wordt dit op korte termijn aangevuld.

 

Zaterdag 28 april

Fort de Bilt, Utrechtseweg

In de oorlog werden op Fort de Bilt door de bezetters vele verzetsstrijders, gijzelaars en politieke gevangenen gedood. Zij worden jaarlijks herdacht op de laatste zaterdag voor 4 mei. Deelnemers aan de herdenking worden vanaf 19.00 uur verwacht bij Hotel Mitland, Ariënslaan 1. Om 19.25 uur wandelt men naar het monument, waar om 19.45 uur de plechtigheid begint. Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte in acht genomen en is er gelegenheid om bloemen en kransen te leggen. Nadere informatie: www.monumentfortdebilt.nl

 

Vrijdag 4 mei

Rosarium (Prinses Marijkelaan), 10.00 uur

Kranslegging door het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking bij het monument (zwerfkei) voor de tien gevallenen van de Binnenlandse Strijdkrachten op 7 mei 1945.

Johan van Oldenbarneveltlaan (Spoorwegmuseum) 10.30 uur

Kranslegging bij het Joods monument

RK Begraafplaats Sint Barbara (Prinsesselaan 2), 11.00 uur

Herdenkingsbijeenkomst Erehof met kransleggingen door burgemeester Jan van Zanen en inwoners van de stad.

Stichting MerkAz (Nieuwegracht 92, ingang via Magdalenastraat), 11.00 uur

Kranslegging door het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking tijdens herdenkingsbijeenkomst bij het voormalig Centraal Israëlitisch Weeshuis.

Israëlitische Begraafplaats (Jagerskade/Zandpad), 13.00 uur

Kranslegging door het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking op de Israëlitische Begraafplaats.