Oud-verzetsleden leggen krans op 4 mei

Het comité is vereerd dat op 4 mei de heer Matthijsen en mevrouw van de Most Spijk-Van Lennep namens het oud-verzet een krans leggen bij het verzetsmonument op het Domplein. Beiden maakten tijdens de Tweede Wereldoorlog actief deel uit van het verzet in Utrecht.

Rutger (Rut) Matthijsen (1921) studeerde chemie en was lid van USC. Hij richtte in de zomer van 1942 samen met Jan Meulenbelt het Utrechtse Kindercomité op. Het comité wist zo’n kleine 400 kinderen uit handen van de Duitsers te houden. Om het comité te voorzien van inkomsten gaf hij met uitgeverij De Bezige Bij, waarvan hij mede-oprichter was, illegale werken uit. In 1942 richtte hij op de zolder van de Van Limburg Stirumstraat 19 in Utrecht een illegale  vervalsingscentrale op.  Ook was hij één van de vijf studenten die in de nacht van 12 op 13 december 1942 de studentenadministratie in het Academiegebouw in de brand staken, omdat de Duitsers circa 7000 Nederlandse studenten voor de Arbeidsinzet wilden selecteren.

Eveline van de Most van Spijk-Van Lennep was student in Utrecht (1941-1943) en lid van de UVSV. Zij zat bij de “groep Kees” als codiste.

Het door de brand beschadigde beeldje van Hermes inclusief gedenkplaat. Het beeldje is te zien in het Academiegebouw.
Het door de brand beschadigde beeldje van Hermes inclusief gedenkplaat. Het beeldje is te zien in het Academiegebouw.