De bekende singer-songwriter Eefje de Visser speelt dit jaar een muzikale sleutelrol in Utrecht op 4 en 5 mei. Samen met haar eigen band en het Orkest van Utrecht treedt Eefje op 4 mei op tijdens het Herdenkingsconcert in de Domkerk. Op 5 mei opent zij het 25ste Bevrijdingsfestival in Utrecht. De voorstelling, waarbij muzikale en visuele aspecten elkaar afwisselen, zal draaien om een verhaal, geschreven en verteld door Aryan Oosterbroek. Dit verhaal wordt gebaseerd op bestaande gebeurtenissen in Utrecht tijdens de oorlog. Het bijzondere project komt voort uit een samenwerking tussen het Bevrijdingsfestival Utrecht en het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking.

De Utrechtse Eefje de Visser won in 2009 de Grote Prijs van Nederland. De jury prees haar om haar authenticiteit, pakkende liedjes, sterke teksten en het vermogen om het publiek in haar greep te houden. Inmiddels heeft ze twee succesvolle albums, ‘De Koek’ en ‘Het is’, op haar naam staan en vele optredens op grote podia en festivals. Het Orkest van Utrecht is een succesvol en hoogwaardig amateur-orkest, bestaande uit oud-studenten uit de regio Utrecht.

70 jaar herdenken en vieren In 2015 herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vieren we 70 jaar bevrijding onder het motto ‘Vrijheid geef je door’. De veertien Bevrijdingsfestivals hebben daarnaast nog een extra lustrum omdat zij 25 jaar bestaan. In Utrecht wordt veel aandacht geschonken aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding: op 3 mei tijdens de Culturele Zondag 40-45, tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei, het Bevrijdingsfestival op 5 mei en bij de viering van de Utrechtse bevrijding op 7 mei.

Muzikaal van herdenken naar vieren Sinds 2013 bestaat er een nauwe samenwerking tussen het Utrechtse Comité 4 mei-Herdenking en het Bevrijdingsfestival Utrecht. Het Utrechtse Comité 4 mei-Herdenking organiseert elk jaar op 4 mei op het Domplein de herdenking van de oorlogsslachtoffers en organiseert aansluitend in de Domkerk een bijzonder muzikaal programma. Op 5 mei wordt dit programma nogmaals opgevoerd op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival. Herdenken en vieren worden zo muzikaal in verbinding gebracht.

Algemene info concerten 4 mei: Herdenkingsconcert, Domkerk – aansluitend op de herdenkingsplechtigheid, vanaf 20:30 uur – gratis toegankelijk. 5 mei: Bevrijdingsfestival Utrecht, Park Transwijk, Hoofdpodium – 13.00 uur – gratis toegankelijk.

Kijk voor meer informatie over de musici op www.eefjedevisser.com en www.orkestvanutrecht.nl, over het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking op www.4meiutrecht.nl en over het Bevrijdingsfestival Utrecht op www.bevrijdingsfestivalutrecht.nl.

41 reacties.

Menu