Ellen ten Damme zingt op 4 mei in de Domkerk

Zangeres en actrice Ellen ten Damme zingt op 4 mei tijdens het herdenkingsconcert in de Utrechtse Domkerk. Samen met Bigbandleider Konrad Koselleck en cabaretier Vincent Bijlo legt zij het verband tussen het herdenken van de gevallenen op 4 mei en het vieren van Bevrijdingsdag op 5 mei.

De voorstelling The Concert to End All Wars brengt een mix van verschillende genres, zoals jazz en klassiek. Dat wordt afgewisseld met voordrachten. Koselleck: “Alles loopt vloeiend in elkaar over: tekst, zang en muziek vullen elkaar aan.” Vincent Bijlo zal een aantal gedichten voordragen en verhalen vertellen uit de oorlog. Zoals de redding van een groot aantal joodse kinderen. De gedichten komen van de monumenten die in de stad staan. Verder wil hij een bespiegeling geven op het herdenken en daarmee een brug naar het heden slaan.

Samenspel met Domcarillon

De muzikanten beginnen op het Domplein waar ze een stuk zullen meespelen met het Domcarillon. Daarna zullen zij de kerk in lopen. Koselleck: “Ik kom met vier musici uit mijn Bigband, noem het een ensemble. Dat past goed bij de akoestiek van de prachtige Domkerk. We spelen muziek uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog of muziek die gerelateerd is aan het onderwerp, bijvoorbeeld uit iconische speelfilms.”

Koselleck is zich er bewust van dat het herdenkingsconcert een speciale lading heeft en dat het bijzonder is dat hij met zijn Duitse achtergrond op deze plek kan spelen op 4 mei: “Het is een grote eer, dat wij gevraagd zijn. Onze kracht is verbinden, dat is een van de redenen dat wij spelen. Het is voor mij heel belangrijk om mensen van verschillende leeftijden, van verschillende achtergronden bij elkaar te brengen. En dat het publiek rijker weer naar huis gaat. Dat is ook de kracht van Vincent.”

Drie bijzondere artiesten

Ellen ten Damme noemt zich vooral artiest. Dat komt omdat ze niet in één vakje te vangen is. Ze is zangeres, actrice, acrobate, danseres, muzikant, schrijfster en componiste en dat allemaal tegelijk. En dan vindt ze zichzelf ook nog een ‘stout meisje, een Pipi Langkous’. Als zangeres heeft ze een breed scala aan stijlen in haar repertoire.

Konrad Koselleck is bandleider, componist en arrangeur. Hij treedt regelmatig op met zijn eigen Big Band. Daarnaast geeft Koselleck les op het Utrechts Conservatorium. Koselleck is van Duitse afkomst. De verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog spelen een belangrijke rol in zijn jeugd. Zijn vader was historicus. “Mijn vader was specialist in het herdenken. En hij heeft omvangrijk onderzoek gedaan naar de vraag hoe Duitsland in de ban van Hitler kon geraken. Het omgaan met de geschiedenis is me met de paplepel ingegoten. Ik ben muzikant geworden, maar ik sta nog altijd veel stil bij de verschrikkingen van beide wereldoorlogen.”

Vincent Bijlo is cabaretier, muzikant, schrijver en columnist. En daarnaast is hij ook radiomaker. Dit voorjaar speelde hij zijn voorstelling ‘Ik hoor alles’. Bijlo: “Het is een korte tour, die begon in januari en binnenkort heb ik al de laatste voorstelling. Ik wil vooral actueel blijven.” Bijlo heeft zijn wortels in de stad Utrecht, en hoewel hij inmiddels verhuisd is naar het altijd rustige Bunnik ligt zijn hart nog rond de Dom. Dat blijkt onder andere uit zijn columns in het AD Utrechts Nieuwsblad.

Vincent Bijlo (l) en Konrad Koselleck (r).

Samenwerking

De drie artiesten werken al jaren samen. Voor Ten Damme en Koselleck begon dat in 2005. “In dat jaar hebben we samen met mijn Big Band op de Parade gestaan. En dat was een enorme klik omdat zij zo veelzijdig is.” De samenwerking tussen Bijlo en Koselleck ontstond nadat ze een ´radioprogramma´ voor in het theater maakten. Later maakten ze samen een voorstelling over de Eerste Wereldoorlog.Het concert met Ellen ten Damme, Vincent Bijlo en Konrad Koselleck begint na afloop van de herdenking op het Domplein, om circa 20.30 uur. De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Op 5 mei treedt Konrad Koselleck met zijn complete bigband en Ellen ten Damme op tijdens het Bevrijdingsfestival in Park Transwijk. Om 14.00 uur staat de act op het hoofdpodium waarmee de verbinding tussen herdenking en vieren extra word geaccentueerd.

Het herdenkingsconcert in de Domkerk wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Elise Mathilde Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.