Op zaterdag 7 mei viert Utrecht de bevrijding van de stad. Bij het Polar Bear monument in het Hogelandsepark, is elk jaar een feestelijke plechtigheid.

Dit jaar met Fiene en Senna uit groep 8 van de Kohnstamschool. Zij mochten de avond aftrappen en droegen een prachtig zelfgeschreven gedicht voor, over vrede en bevrijding. Na het gedicht volgde de toespraak van burgemeester Sharon Dijksma. Zij benadrukte het besef dat vrijheid iets is waarvoor we ons moeten blijven inzetten.
Na de bloemenhulde konden aanwezigen onder het genot van een drankje genieten van het swingende optreden van de Sgt Wilson Army Show

Ook herdenkt Utrecht op deze dag, de brute aanslag op de Binnenlandse Strijdkrachten. De bevrijding werd overschaduwd door een grote schietpartij bij het Rosarium, waarbij tien leden van de Binnenlandse Strijdkrachten om het leven kwamen toen zij op een grote groep Duitse soldaten stuitten.


Monument de Steen, tegenover het Rosarium in Utrecht Oost, herdenkt de tien leden.

Over de Polar Bears

Op 7 mei 1945 kwam het Engelse 49ste Regiment Verkenningstroepen ‘Polar Bears’ Utrecht over de Biltstraat binnenrijden en bevestigde de bevrijding van de stad. In het Hogelandsepark staat het gedenkmonument: een ijsbeer. De ijsbeer kijkt in de richting van De Bilt, de richting van waaruit de bevrijders de stad binnentrokken. Het herinnert Utrecht aan de vrijheid van de stad en is een eerbetoon aan de infanterie. Het polar bear monument, onthuld door Prins Bernhard, is gemaakt door beeldhouwer Marie-José Wessels.

De Polar Bears dankt zijn naam aan de trainingen op IJsland die het onderdeel van de Britse 49ste West Riding Infanteriedivisie, onder commando van de 146ste Infanteriebrigade van het Eerste Canadese Leger, onderging.

Menu