7 mei\programma

Op 7 mei viert Utrecht de bevrijding van de stad. Afgelopen jaar was het programma in het licht van corona ingetogen. Loco-burgemeester Lot van Hooiijdonk hield een voordracht en legde bloemen namens de stad bij het monument van de Polar Bear in het Hogelandsepark in Utrecht-Oost. Comitéleden Bastiaan Kole en Nicolette Bos legden een bloemstuk namens de provincie Utrecht. De plechtigheid is prachtig in beeld gebracht en op onze Facebookpagina terug te zien.

De bevrijding van Utrecht op 7 mei werd overschaduwd door een grote schietpartij bij het Rosarium, waarbij tien leden van de Binnenlandse Strijdkrachten om het leven kwamen toen zij op een grote groep Duitse soldaten stuitten. 


Herdenkingsmomument de Steen, ter herinnering aan de tien verzetsleden van de Binnenlandse Strijdkrachten. Gelegen aan de Prinses Marijkelaan, tegenover het Rosarium en onderdeel van de herdenkingswandeling Utrecht Oost.

 


 

Polar Bears

Op 7 mei 1945 kwam het Engelse 49ste Regiment Verkenningstroepen ‘Polar Bears’ Utrecht over de Biltstraat binnenrijden en bevestigde de bevrijding van de stad. In het Hogelandsepark staat het gedenkmonument; een ijsbeer.
De ijsbeer kijkt in de richting van De Bilt, de richting van waaruit de bevrijders de stad binnentrokken. Het herinnert Utrecht aan de vrijheid van de stad en is een eerbetoon aan de infanterie. Het polar bear monument, onthuld door Prins Bernhard, is gemaakt door beeldhouwer Marie-José Wessels.

De Polar Bears dankt zijn naam aan de trainingen op IJsland die het onderdeel van de Britse 49ste West Riding Infanteriedivisie, onder commando van de 146ste Infanteriebrigade van het Eerste Canadese Leger, onderging.

Menu