Op 4 mei vinden in Utrecht op verschillende plaatsen herdenkingsplechtigheden plaats. Het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking is verantwoordelijk voor de stedelijke herdenking op het Domplein en de Herdenking van de Bevrijding van de stad Utrecht op 7 mei (Hogelandse Park)

Hier vindt u meer informatie over de herdenkingsplechtigheid op het Domplein op 4 mei (vanaf 19:30u)

Hier vindt u meer informatie over de herdenkingsplechtigheden in de stad Utrecht op 4 mei (overdag).

Hier vindt u meer informatie over de herdenkingen op 4 mei in de verschillende Utrechtse wijken.

_MG_3567

Zaterdag 4 mei 2019

Zowel vrijdag als zaterdag worden er kransen gelegd bij monumenten in wijken en buurten door vertegenwoordigers van bewoners, studenten, gemeente en het voormalig verzet (zie op deze pagina ‘Overzicht kransleggingen op 4 mei 2019’).

Domplein

18.00 uur. De nationale driekleur wordt halfstok gehangen.

Pieterskerk:

19.00 uur. De gezamenlijke kerken van Utrecht organiseren een oecumenische vesper waarin wordt stil gestaan bij de dodenherdenking. De vesper wordt geleid door ds. Wim Vermeulen van de Jacobikerk.

Pieterskerkhof

19.30 uur. De Stille Tocht door de binnenstad wordt begeleid door het luiden van de Salvator, de grootste Domklok, geluid door het Utrechts Klokkenluiders Gilde.

Domplein

19.55 uur. De winnaar van de schrijfwedstrijd voor kinderen wordt uitgenodigd de fakkel aan de voet van het verzetsmonument te ontsteken. Daarmee start de Utrechtse dodenherdenking 2019. Om acht uur klinkt het trompetsignaal Geef Acht voor twee minuten stilte.

20.02 uur. Trompetsignaal Taptoe. De Koninklijke Brassband Utrecht speelt het Wilhelmus, couplet 1 en 6.

Burgemeester Jan van Zanen houdt een korte toespraak. Hierna legt Koosje Heijkoop samen met de burgemeester een krans namens het voormalig verzet. Vervolgens is er een defilé langs het verzetsmonument op het Domplein, dat wordt begeleid door Malgosia Fiebig op het Domcarillon

20.02 uur

  • Trompetsignaal Taptoe. De Koninklijke Brassband Utrecht speelt het Wilhelmus, couplet 1 en 6.
  • Burgemeester Jan van Zanen houdt een korte toespraak.
  • Hierna legt de burgemeester een krans namens het voormalig verzet.
  • Vervolgens is er een defilé langs het verzetsmonument op het Domplein, dat wordt begeleid door Malgosia Fiebig op het Domcarillon

 

Bezoekers kunnen aansluitend kiezen uit verschillende programma’s in de Domkerk, de Aula van het Academiegebouw of op andere locaties.