Mededeling van het Utrechts comité 4 mei – Herdenking inzake aangepaste herdenking en viering op 4 en 7 mei a.s. in de stad Utrecht

De herdenking op 4 mei a.s. en de viering op 7 mei a.s. van het Utrechts comité 4 mei – Herdenking zullen geen doorgang vinden in hun reguliere vorm in verband met de voorschriften van de landelijke overheid inzake het corona-virus. Het gaat hierbij op 4 mei a.s. om de stille tocht in het centrum van Utrecht, de herdenking op het Domplein om 20.00 uur en het aansluitende programma in de Domkerk. Op 7 mei a.s. betreft het de jaarlijkse herdenking en viering in het Hogelandsepark van de bevrijding van de stad Utrecht door de Britse 49ste West Riding Infanteriedivisie, de zogenoemde Polar Bears, onder commando van de 146ste Infanteriebrigade van het Eerste Canadese Leger. Onderaan dit bericht vindt u meer informatie over het aangepaste programma op 4 en 7 mei a.s. in de stad Utrecht.

Dit jaar herdenken en vieren wij in Nederland 75 jaar bevrijding. Vanwege dit 75-jarig jubileum is 2020 een zogenoemd kroonjaar waarin doorgaans extra herdenkingsactiviteiten in Utrecht plaatsvinden. Zo worden er in een kroonjaar op 4 mei overdag bij meer herdenkings-monumenten bloemen gelegd dan in andere jaren. In verband met de corona-voorschriften verschuiven de extra activiteiten in het kader van dit kroonjaar naar volgend jaar.  

Samen met de Gemeente Utrecht verzoekt het comité de inwoners van Utrecht, zoals omwonenden en toevallige passanten, vriendelijk doch dringend om op 4 en 7 mei a.s. zich niet op het Domplein, in het Hogelandsepark of bij andere verzetsmonumenten in de stad te verzamelen in verband met de landelijk geldende voorschriften inzake het corona-virus.

Het comité verzoekt de Utrechtse bevolking om op 4 mei a.s. in groten getale de Nederlandse vlag halfstok te hangen en ook op 5 en 7 mei a.s. massaal te vlaggen (niet halfstok). Dit is in lijn met de oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Gemeente Utrecht.

Het comité wenst alle Utrechters veel sterkte en een goede gezondheid toe in deze periode en een mooie (aangepaste) herdenking en viering op 4, 5 en 7 mei a.s. Het comité hoopt dat de herdenking, viering en het bevrijdingsfestival volgend jaar, afhankelijk van de dan geldende coronavoorschriften, weer in hun reguliere vorm en met een grote opkomst kunnen plaatsvinden. 

Voor informatie over het bevrijdingsfestival Utrecht op 5 mei a.s., dat eveneens geen doorgang zal vinden, verwijzen we u graag naar de website van de organisatie die verantwoordelijk is voor het bevrijdingsfestival:

https://www.bevrijdingsfestivalutrecht.nl/bevrijdingsfestival-utrecht-gaat-niet-door/

Informatie inzake aangepaste herdenking op maandag 4 mei a.s. in de stad Utrecht:

UStad heeft een speciale uitzending geprogrammeerd rond de 4 mei-herdenking op het Domplein. Deze wordt uitgezonden op 4 mei vanaf (ong.) 19:50.

– Burgemeester Jan van Zanen zal een televisietoespraak houden 

– Burgemeester Jan van Zanen zal een krans leggen bij het verzetsmonument op het Domplein 

– Medewerkers van de Gemeente Utrecht en leden van het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking zullen zonder publiek kransen en bloemen leggen bij diverse herdenkingsmonumenten in de stad. 

– De Magdalena klok van de Domkerk zal luiden. 

De inwoners van Utrecht worden verzocht gedurende de hele dag de Nederlandse vlag halfstok te hangen en niet naar de locaties van de   kransleggingen, zoals het Domplein, te komen.

Voor informatie inzake de aangepaste landelijke herdenking en viering op 4 en 5 mei a.s. van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, zie de onderstaande links. Het gaat hierbij onder andere om de aangepaste kranslegging op de Dam in Amsterdam op 4 mei a.s. om 20.00 uur, die op de publieke televisiezenders zal worden uitgezonden.

https://www.4en5mei.nl/herdenken-en-vieren/herdenken/nationale-herdenking

https://www.4en5mei.nl/herdenken-en-vieren/vieren

Informatie inzake aangepaste herdenking en viering op donderdag 7 mei a.s. in de stad Utrecht:

 Burgemeester Jan van Zanen zal zonder publiek een krans leggen bij het Polar Bear monument (standbeeld van een ijsbeer) in het Hogelandsepark ter herdenking van de bevrijding van de stad Utrecht op 7 mei 1945. Op die dag kwamen de zogenoemde Polar Bears  van de Britse 49ste West Riding Infanteriedivisie, onder commando van de 146ste Infanteriebrigade van het Eerste Canadese Leger, Utrecht via de Biltstraat binnenrijden om de stad te bevrijden. Utrecht denkt elk jaar met grote dankbaarheid terug aan deze bevrijders en viert deze bevrijding jaarlijks op 7 mei.

– De inwoners van Utrecht worden verzocht gedurende de hele dag de Nederlandse vlag uit te hangen.(niet halfstok) en niet naar de locatie van de kranslegging in het Hogelandsepark te komen.