Onder grote publieke belangstelling heeft woensdagavond op het Domplein de jaarlijkse Dodenherdenking plaatsgevonden. Enkele duizenden Utrechters hielden daar de 2 minuten stilte ter nagedachtenis aan alle gevallenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituatie en bij vredesmissies.
Burgemeester Sharon Dijksma stond in haar toespraak stil bij de oorlog in Oekraïne, met een verwijzing naar het stilvallen van de klokken in de Domtoren na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog: ,, ‘Want wat is er meer tegengesteld aan muziek? De oorlog. De stilte van verwoeste steden en vermoorde mensen.’ Zo sprak president Zelensky onlangs over de verschrikkingen in de Oekraïne. De tijd dat Nederland in oorlog was lijkt zo lang geleden. De bevrijding van ons land ligt alweer 77 jaar achter ons. Toch confronteert de oorlog in Oekraïne ons met het feit dat oorlog nooit weggeweest is. En nu zelfs weer heel dichtbij komt.”
Ook memoreerde Dijksma Truus van Lier, de Utrechtse verzetsvrouw die als jonge twintiger op 3 september 1943 haar grootste en laatste verzetsdaad verrichtte: ze schoot het hoofd van de Utrechtse politie en hooggeplaatste NSB’er Gerard Kerlen dood. Hij vervulde een belangrijke rol bij de Jodenvervolging in Utrecht. Dijksma legde samen met nabestaanden Anouk van Lier en haar dochter Michèle van Lier een herdenkingskrans namens het gemeentebestuur, de bevolking van de stad en het voormalig verzet.
Eerder op de avond vond in de Domkerk een in opdracht van het Utrechts Comité 4 mei Herdenking gemaakte jeugdvoorstelling over het leven van Truus van Lier plaats. Deze voorstelling is gemaakt op basis van de recent verschenen biografie Truus, van de Utrechtse schrijfster en historica Jessica van Geel. Ze maakte samen met theatermaakster Elles Leferink de toneelbewerking. De voorstelling maakte een diepe indruk op de circa 600 toeschouwers, jong én oud.
Na afloop van de herdenking gaf het muziekduo BENR in de Domkerk het herdenkingsconcert met onder meer een speciaal geschreven lied over het besef van vrijheid. BENR bestaat uit de Utrechtse artiesten Bart Maessen (28) en Robin Zomer (29).
Volgens voorzitter Youri van Dorssen van het 4 mei comité is met het programma dat gericht is op de jeugd, een brug geslagen naar nieuwe generaties die het herdenken verder doorgeven aan toekomstige inwoners van de stad.