In de avondzon vierde Utrecht de bevrijding van de stad op 7 mei 1945. De ceremonie vond traditiegetrouw plaats bij de iconische ‘Polar Bear’ in het Hogelandsepark, aan het einde van de Biltstraat. Locoburgemeester van Utrecht, Eva Oosters en Katja van As Luitenant ter Zee 1 (LD) van de Koninklijke Marine hielden een toespraak evenals Derek Williams, Chairman of The Royal British Legion Holland Branch.

Foto’s door Angeliek de Jonge

Negenenzeventig jaar geleden trok het Britse 49-ste West-Riding Infanteriedivisie, de zogenaamde ‘Polar Bears’ de stad binnen om de bevrijding te bevestigen. De Polar Bears kwamen via de Biltstraat de stad Utrecht binnenrijden. Vandaar dat het standbeeld met zijn neus in oostelijke richting staat.

De toespraak van Eva Oosters, stond in het teken van het behoud van onze vrijheid en het daaraan gekoppeld gevoel van veiligheid. Oosters: ‘Er zijn mensen die zich vanwege hun afkomst, geloof, geaardheid, of gender, niet meer veilig voelen. Ze citeerde daarbij Nelson Mandela: ‘Om vrij te zijn gaat het niet zozeer om los te komen van de kettingen waarmee je vast zit, maar om te leven op een manier die anderen respecteert en de vrijheid van anderen vergroot.’

De persoonlijke touch in de toespraak van Katja van As, Luitenant ter Zee 1 (LD) van de Koninklijke Marine, maakte duidelijk dat zij niet zomaar koos voor een carrière bij Defensie. Een verzets- en mariniers familiegeschiedenis in zowel Nederland als in het toenmalig Nederlands-Indië, droeg daaraan bij.

Na plaatsing van bloemstukken bij het Polar Bear-monument vond onder begeleiding van de Koninklijke Brassband Utrecht het defilé van aanwezigen plaats.