Enkele duizenden mensen hebben zondagavond 4 mei de Dodenherdenking op het Domplein in Utrecht bijgewoond. Voorafgaand aan de herdenking liepen naar schatting ruim duizend mensen mee in de stille tocht vanaf het Pieterskerkhof.
In haar toespraak tijdens de herdenking memoreerde Utrechts burgemeester Sharon Dijksma ook oorlogen die op dit moment woeden. ,,Ik denk aan al die duizenden kinderen in Gaza die nu honger lijden en diepe ontberingen moeten doorstaan. En ik denk aan de duizenden kinderen die daar zijn gestorven in slechts anderhalf jaar tijd. Ik denk aan de achtergebleven familie van vele van onze nieuwe Oekraïense stadsgenoten die gebukt gaan onder oorlog en bombardementen. Ik gun hen allen een plek, een land, een stad waar we omkijken naar de ander, waar we overeenkomsten benadrukken in plaats van verschillen.’’
Ze benoemde aan de hand van de snelle omwentelingen in nazi-Duitsland ruim 80 jaar geleden, de gevaren voor democratie en vrijheid in deze tijd. De gehele toespraak van burgemeester Dijksma is hier te lezen
De kranslegging namens het voormalig verzet, vond dit jaar plaats door Charles Chamboné. Hij is al sinds 2012 bij het Utrechts Comité 4 mei Herdenking betrokken. Zowel de ouders als de opa van Chamboné waren actief in het verzet. Eerder in 2009 en in 2012 legden zijn ouders kransen namens het voormalig verzet. De opa van Charles – Cornelis Chamboné – is vanaf 1941 als politiek gevangene geïnterneerd geweest in diverse kampen. Hij bezweek aan de verschrikkingen die hij moest doorstaan in Bergen-Belsen.
Samen met burgemeester Dijksma en voorzitter Youri van Dorssen van het 4 mei comité, legde Saskia van der Steen een krans namens de bevolking van Utrecht. De vader van Van der Steen was een van de grondleggers van de Februaristaking. Ook hij werd gearresteerd in tot levenslange tuchtstraf veroordeeld voor zijn aandeel in de stakingen. Hij overleefde de oorlog.
Aansluitend aan de herdenking vond in de Domkerk een theatrale lezing plaats. Studium Generale van de Universiteit Utrecht en Het Nieuw Utrechts Toneel gaven vorm aan deze herdenkingslezing.