Enorme toeloop bevrijdingsfeest Utrecht in Hogelandsepark
Utrecht vierde 80 jaar vrijheid met een feestelijk programma bij dé iconische ijsbeer in het Hogelandsepark, aan het einde van de Biltstraat. Tachtig jaar geleden op maandagmiddag 7 mei 1945, trok het 49e Regiment Verkenningstroepen de ‘Polar Bears’ via de Biltstraat Utrecht binnen.
Na jaren van oorlog en geen klokgelui luidden op die dag de zes grote en eeuwenoude Van Wouklokken in de Domtoren. Net zoals op 7 mei 1945, klonken dezelfde klokken dit jaar over Utrecht.
Voorafgaand aan de plechtigheid liepen meer dan dertig kinderen mee de gegidste (kinder)wandeling door Utrecht Oost. Er werden spannende verhalen verteld over Radio Oranje bij het standbeeld van Koningin Wilhelmina en over de kogelgaten, hoog in de haan bovenop de Holy Trinity kerktoren.
Om 19.00 uur startte het officiële programma met een spectaculaire entree van ooggetuige van de intocht Philippe van der Zeeuw.
Philippe werd binnengereden in een originele Willys Jeep uit 1942 voorzien van het Polar Beer embleem. Hij sprak over zijn herinneringen aan de oorlog en bevrijding.

Foto Angeliek de Jonge
Ook de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma hield een toespraak. Leerlingen van de Utrechtse Schoolvereniging en het Utrechts Stedelijk Gymnasium lazen gedichten voor uit hun ‘80 jaar vrijheid’ gedichtenwedstrijd. Hanneke van Eijken, aangesloten bij het Utrechts Stadsdichtersgilde, sloot de bijeenkomst af met het gedicht dat zij speciaal voor dit kroonjaar schreef. Bijzonder was de aanwezigheid van nabestaanden van de militairen George Leslie Penny en Harry Lacey en de aanwezigheid van de oudste dochter van Binnenlandse Strijdkrachten (BS) lid, Theo van den Hurk, die op 7 mei 1945 sneuvelde tijdens een vuurgevecht met terugtrekkende SS-ers dichtbij het rosarium.

Foto Angeliek de Jonge

Foto Angeliek de Jonge

Foto Angeliek de Jonge