Herdenkingsplechtigheden in de wijken

De centrale herdenking is als vanouds op het Domplein, maar ook op andere plekken in de stad vinden er herdenkingsplechtigheden plaats. In Oog in Al, Tuindorp, Lombok, Hoograven, Transwijk, Zuilen, Vleuten, De Meern, Haarzuilens, Leidsche Rijn en Fort Lunet 1 kunnen belangstellenden op 4 mei terecht voor kransleggingen met muzikale omlijsting en toespraken.

Lombok, Kanaalstraat – Antoniuskerk 

Een herdenkingsplechtigheid op het plein voor de Antoniuskerk verzorgd door de Antoniusgemeenschap, de Ulu-moskee, de Liberaal Joodse Gemeente Utrecht, de Assoenna moskee, de Protestantse Wijkgemeente ‘de Wijkplaats’ en de Dominicuskerk.  Na de herdenking vond er een stille tocht plaats naar het monument voor de gefusilleerde verzetsstrijders op het voormalige Jaffa-terrein. Wethouder Anke Klein legde een krans.

Oog in Al, Beethovenplein

Bij het monument op het Beethovenplein was er een herdenkingsplechtigheid met een toespraak en aansluitend kranslegging door raadslid Nadia Stylianou samen met een bewoner uit de wijk.


Tuindorp, Willem de Zwijgerplantsoen

Bij het monument op het Willem de Zwijgerplantsoen was er een herdenkingsplechtigheid met toespraken en kransleggingen met muzikale bijdrage van het Domstad Jeugdorkest. Wethouder Kees Diepeveen hield een toespraak en legt vervolgens samen met een bewoner uit de wijk de krans.

Hoograven, Julianaweg 

In Hoograven vond een stille tocht plaats vanaf het Marcuscentrum naar de bevrijdingsboom aan de Julianaweg op de hoek van ‘t Goylaan. Daar was een herdenkingsplechtigheid met toespraak door raadslid Bert van der Steeg en legt aansluitend samen met een bewoner uit de wijk de krans.

 

Transwijk, Koningin Wilhelminaplein

Wandeling vanaf het plein Hof van Transwijk 16 naar het monument aan het Koningin Wilhelminaplein. Aldaar een herdenkingsplechtigheid. Wethouder Linda Voortman legt samen met een bewoner uit de wijk de krans. Aansluitend is er een bijeenkomst in zorgcentrum Transwijk.

 

Zuilen, Prins Bernhardplein

Stille tocht vanaf de Parel van Zuilen richting het herdenkingsmonument op het Prins Bernhardplein. Daar was een herdenkingsplechtigheid met een toespraak van raadslid Hester Assen en aansluitend een kranslegging samen met een bewoner uit de wijk.

Vleuten, Dr. Schuursplantsoen   

In Vleuten was een herdenkingsconcert in de Torenpleinkerk en aansluitend de kranslegging bij het oorlogsmonument in het Dr. Schuursplantsoen door een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur en Oranje Stichting Wilhelmina.

 

De Meern, Prins Willem-Alexanderplantsoen 

Herdenkingsdienst in de R.K. Kerk aan de Boelenslaan, gevolgd door een stille tocht naar het monument aan het prins Willem-Alexanderplantsoen. Aansluitend vond een herdenkingsplechtigheid plaats met een toespraak en kranslegging door raadslid Margreet Ramaker.

Haarzuilens, De Brink 
19.45 – 20.30 uur

In Haarzuilens was er een stille tocht vanaf het Kleuterkasteel naar het monument op De Brink. De herdenkingsplechtigheid en kranslegging werden verzorgd door een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur.

Leidsche Rijn, Berlijnplein

Een herdenkingsplechtigheid en kranslegging vonden plaats bij het monument op het Berlijnplein door wethouder Eelco Eerenberg.

Fort Lunet 1

Op Fort Lunet I was er een herdenkingsplechtigheid voor gevallen Utrechtse veteranen georganiseerd door De Utrechtse Muziek School in samenwerking met Defensie. Met verhalen en muziek met het thema “Vanzelfzwijgend” en een toespraak door raadslid Charlotte Plasier.

 

Menu