Herdenking bevrijding Utrecht

Loco-burgemeester Lot van Hooijdonk heeft vrijdagochtend 7 mei namens de stad de bevrijding van Utrecht herdacht. Ze deed dat bij het monument van de Polar Bear in het Hogelandsepark. Het monument staat daar ter nagedachtenis aan de bevrijders van de stad.

Zesenzeventig jaar geleden trokken via de Biltstraat de Polar Bears van de Britse 49ste West Riding Infanteriedivisie, onder commando van de 146ste Infanteriebrigade van het Eerste Canadese Leger de stad binnen. Als gevolg van corona kon ook dit jaar slechts een kleine herdenking georganiseerd worden. Loco-burgemeester Van Hooijdonk verving burgemeester Sharon Dijksma, die positief getest is op corona en daardoor niet aanwezig kon zijn.

Van Hooijdonk benadrukte de waarde van herdenken van zowel de gevallenen als de bevrijding. Ze sprak de hoop uit dat er volgend jaar weer publiek, schoolkinderen en ‘alle toeters en bellen’ aanwezig kunnen zijn bij de herdenking. Ze legde bij de Polar Bear een bloemengroet namens de stad. Comitéleden Bastiaan Kole en Nicolette Bos legden namens de provincie Utrecht een bloemstuk bij het monument.

Het 4 Mei Comité heeft de afgelopen weken op meerdere manieren aandacht besteed aan de herdenkingen. Zo zijn er twee stadswandelingen uitgezet langs belangrijke plaatsen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog in Utrecht. Daarnaast is een herdeningsfilm gemaakt onder de titel #ikherdenk, waarin tientallen Utrechters hun gevoelens over herdenken en vrijheid delen. De wandelingen en film zijn te zien via Facebookpagina van het comité en te downloaden via 4meiutrecht.nl